Βιογραφικό

Βιογραφικό

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Άρτια επιστημονική κατάρτιση & εμπειρία

Ο Δρ Ιωάννης Βακαλόπουλος αποφοίτησε ως Διδάκτωρ Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1989 με βαθμό Άριστα. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Ουρολογία στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το 1997. Μετά τη ειδικότητα εκπαιδεύθηκε ως Fellow για περίπου δύο έτη στη Νευροουρολογία-Γυναικουρολογία στο Λονδίνο στο Ινστιτούτο Ουρολογίας & Νεφρολογίας του UCL στο νοσοκομείο Middlesex. Παρακολούθησε επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα Ανδρολογίας και Προσθετικής Ουρολογίας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Το 1998 μετά από εξετάσεις πήρε τον τίτλο του Fellow of European Boards of Urology (Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ουρολογίας).

Το 2000 πήρε το Διδακτορικό του Δίπλωμα με βαθμό Άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2014 μετά από εξετάσεις πήρε και τον τίτλο Fellow of European Committee of Sexual Medicine ( μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής). Από το 2005, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη βαθμίδα του Λέκτορα Ουρολογίας, μέχρι σήμερα είναι τακτικό μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατέχει τον ακαδημαϊκό τίτλο του Τακτικού Καθηγητή Ουρολογίας-Ανδρολογίας και εργάζεται στην Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης. Επίσης από το 1999 ασκεί ιδιωτικά την Ουρολογία.

Ο Δρ Βακαλόπουλος είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας από το 2017 και πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 2019. Στο διάστημα αυτό διοργάνωσε ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής το 12ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο Βορείου Ελλάδος και το 11ο και 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας

Ο Δρ Βακαλόπουλος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερες από 100 ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις. Το 2010, είχε ετήσιο συμβόλαιο με την American Medical Systems Company ως επίσημος εκπαιδευτής στους τεχνητούς σφιγκτήρες και την εμφύτευση πρόθεσης πέους για τη θεραπεία της ακράτεια και της ανικανότητας αντίστοιχα. Από το 2014 είναι επίσημος εκπαιδευτής του Ανδρολογικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ανδρολογίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Δρ Βακαλόπουλος είναι ενεργό μέλος του British Medical Council Specialists Register, ενεργό μέλος της European Association of Urology, της European Society for Sexual Medicine και της International Society of Andrology.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τον τομέα της Ανδρολογίας και ιδιαίτερα της ανδρικής υπογονιμότητας, της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, της προσθετικής ουρολογικής χειρουργικής, της ακράτειας ανδρών και γυναικών και της νευροουρολογίας και της ουρολογικής ογκολογίας. Έχει 67 πλήρεις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με 512 αναφορές, 12 h Index και 13 i10 index. Είναι τακτικός κριτής σε πολλά περιοδικά με κριτές και Associate editor στο Journal of Medical Case Reports και Sectional Editor στο περιοδικό HIPPOKRATIA τόσο στο PubMed. Συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές από το 2006.

Ο Καθηγητής Βακαλόπουλος ασχολείται και με τη γενική Ουρολογία και ιδιαίτερα με τη Σεξουαλική Ιατρική και την Ανδρολογία.

Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, διαταραχών οργασμού και εκσπερμάτωσης, διαταραχών της σεξουαλικής επιθυμίας, συνδρόμων χρόνιου πυελικού πόνου-χρόνιας προστατίτιδας, παθήσεων του πέους, κάμψεων του πέους συγγενούς αιτιολογίας ή λόγω νόσου Peyronie με ευθειασμό του πέους με τις κλασικές και με τη χρήση μοσχευμάτων επεμβάσεις χωρίς απώλεια μήκους. Πραγματοποιεί αυξητική πέους κάνοντας ταυτόχρονα επιμήκυνση και πάχυνση για τη θεραπεία της μικροφαλλίας.

Ασχολείται με όλες τις φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες της ανδρικής υπογονιμότητας, των όγκων των όρχεων και της κιρσοκήλης. Ο καθηγητής Βακαλόπουλος διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά στη Βόρεια Ελλάδα εμφύτευσης πεϊκής πρόθεσης για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στυτικής δυσλειτουργίας. Ασχολείται επίσης με τη διάγνωση και θεραπεία της ακράτειας ούρων και ανάλογα με την αιτιολογία θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης στην ουροδόχο κύστη ή με εμφύτευση ταινιών και τεχνητών σφιγκτήρων, για τις οποίες έχει και πάλι τη μεγαλύτερη σειρά στη Βόρεια Ελλάδα.